CLICK HERE

IKAN TONGKOL MASAK SAMBAL

Ikan ekor ikan Tongkol yang sederhana besar
Bawang Besar (dihiris bulat)
Bawang merah 5-6 biji
Cili kering dalam segenggam (disiang dan direndam dalam air panas)
Sedikit belacan
Assam keping

1. Siang dan bersihkan ikan tongkol dan dipotong menjadi 3 atau 4 bahagian.
2. Masukkan ikan ke dalam periuk, taburkan garam dalam 1 sudu kecil dan letakkan 3-4 keping assam keping.
3. Letakkan di atas dapur dengan periuk tertutup dan masak di atas api yang paling kecil. (proses ini dipanggil mati air).
4. Setelah ikan masak dan tiada lagi air kelihatan, sejukkan.
5. Garam dan kunyitkan ikan tersebut lalu digoreng. Jangan terlalu garing nanti tak sedap.
6. Blenderkan cili kering, belacan dan bawang kecil.
7. Gorengkan bawang besar hingga layu dan angkat.
8. Tumiskan bahan blender hingga wangi.
9. Masukkan assam keping, garam, gula dan sedikit pak aji.
10. Masukkan ikan yang telah digoreng dan balik-balikkan.
11. Masukkan bawang besar yang digoreng layu tadi. Boleh masukkan air jika mahukan sambal yang cair.

SELAMAT MENCUBA

No comments:

Post a Comment